maanantai 18. heinäkuuta 2016

MökkiCon 2016- Fasismia ja Syntymäpäiväjuhlat

Kuten osa teistä varmaan tietääkin kuulun peliporukkaan nimeltä Peliporukka Saamattomat. Saamattomat muodostuvat joukosta kavereita joista osan olen tuntenut 4-vanhasta asti ja osaan olen tutustunut vasta viime vuosien aikana. Sen pohjana toimi Mouhijärven Miniatyristit-kerho jonka 7 pitkäaikaisinta jäsentä (minä mukaanlukien) loivat ryhmän 7 vuotta sitten. Saamattomat ovat siitä astien (ja ennenkin) pelailleet kaikkea roolipeleistä lautapeleihin vaihtelevan aktiivisesti ja lisää porukkaa on kivunnut mukaan viime vuosien aikana. Menneenä viikonloppuna jatkoimme kuusi vuotta kestänyttä MökkiCon-perinnettämme. MökkiCon on kesäretriitti jossa pelaamme, syömme ja lepäilemme Sahalahden kauniissa maisemissa pitkän viikonlopun ajan. Aina kaikki eivät ole päässeet paikalle, joskin tänä viikonloppuna meitä oli lauantaina paikalla ennätysmäärä, 9 henkeä.

Toisaalta, kukapa näihin maisemiin EI haluaisi tulla.

Yleensä pelailemme hyvin paljon erilaisia lautapelejä ja niitä rahdataan mökille kassikaupalla, mutta tänä viikonloppuna tuntui teemana olevan toistot. Tämä voi käydä pitemmän päälle tylsäksi pöytäpelien parissa, sillä kaikissa ei uudelleenpelaamisarvo toimi näin lyhyenä aikana. Mutta Secret Hitler ei olekkaan ihan tavallinen pöytäpeli. Secret Hitler on joukkorahoituksella tehty sosiaalinen päättelypeli, jossa on hyvin mielenkiintoinen mekaniikka. Pelin tarkoitus on "simuloida" Hitlerin valtaannousun skenaarioita humoristisella tavalla. Pelaajista osa on liberaaleja, osa fasisteja ja yksi pelaaja on Hitler. Fasistit tietävät ketkä ovat muita fasisteja ja kuka on Hitler, Hitler ei tiedä keitä muuta fasistit ovat ja liberaalit eivät tiedä mitään. Sitten äänestyksen ja keskustelujen kautta valitsee kiertävä presidentti valtakunnankanslerinsa valitsemaan joko liberaaleja tai fasistisia lakeja. Se kumpi puoli saa enemmän lakeja pöytään voittaa. Mekaniikassa on paljon samaa kuin Resistance-kusetuspelissä mutta tässä ideasta otetaan paljon enemmän irti. Tiedonmurusten jakaminen pelaajille tekee pelistä heti mielenkiintoisemman ja sosiaalinen puoli pelissä nousee väkisinkin ylös pelaajien syyttäessä toisia ja kysyen neuvoa muilta pelaajilta keneenkä voi luottaa, jos kehenkään. Secret Hitler saataa olla minun suosikkini korttipelien parissa, ja tätä pelattiin viikonloppuna 10 kertaa. Mainitsinko jo että sen teko-ohjeet saa ladattua itse ilmaiseksi netistä?

Minä? Fasisti? Kuinka kehtaatte!

Mökillä testataan myös uusia pelejä jos mahdollisuus siihen aukeaa. Tänä vuonna uusi peli oli mainion oloinen Fury of Dracula. Bram Stokerin kirjan maailmaa ja tunnelmaa seuraavassa pelissä pelaajat metsästävät Draculaa ympäri Eurooppaa tämän levittäessä synkkää perintöään sen kaupunkeihin ja kyliin. Pelasimme peliä ensimmäisen kerran mökillä, joskin valitettavasti väärään kellonaikaan. Toki yön pimeimmät tunnit sopivat hyvin pelin tunnelmaan, mutta omakohtaisesti pitkä päivä alkoi painamaan turhan kovaa ja keskittymiskykyni alkoi herpaantua. Tästäkin huolimatta nautin Fury of Draculan pelaamisesta. Sen mekaniikka oli elegantin kevyt ja sen kissa ja hiiri-tyylinen ajojahti oli sopivan haastavaa olematta turhauttavaa. Odotan että pääsen pelaamaan sitä hieman virkeämpänä lähiaikoina jolloin pääsisin peliin sisään paremmin. 

"Pojat, meidät on petetty."

Omakohtainen kohokohta oli kuitenkin roolipelien puolella. Vedin mökillä ensimmäisen Dungeons & Dragons 5th Edition-pelin koskaan. Kiinnostuin pelistä aikoinaan jonkin verran sen saavuttua kauppaan, mutta lopullisesti retkahdin loistavien Acquisitions Incorporated-videoita katsoessani. D20- systeemi on ollut tuttu jo kauan, mutta D&D 5:en muutokset edelliseen laitokseen ja Pathfinderiin olivat virkistävän radikaaleja ja uusia. Acq Inc.-videoista sain myös viikonlopun seikkailun, "How Not Host A Murder." Tein joukon valmishahmoja valittavaksi ja perjantai-iltana pääsimme pelin pariin. Pelaajina oli veljeni Antti, PF-veteraanit Mikko ja Juhani sekä uudempi tulokas Ari, hahmoinaan haltiavaras Erudasion, puoliörkkisamooja Gerald, ihmispappi Rolphie ja puolituisbarbaari Borgir. Nämä täysin valmistautumattomat seikkailijan irvikuvat kutsuttiin kuuluisan velho Elministerin syntymäpäiväjuhlille osallistumaan murhapeliin joka sitemmin muuttui liiankin todelliseksi. Penny Arcaden kuvittajana kunnostautuneen Mike Krahoulikin kirjoittama seikkailu oli hauska ja juuri täydellinen parituntinen esittely D&D:n uusimman laitoksen toimivuudesta ja monipuolisuudesta. Toivottavasti pääsen palaamaan tämän pariin pian uudestaan!

Rouva Adalmiina Pöllökarhu: J'accuse!

Näiden lisäksi tutustutin Saamattomat Torakkapokerin saloihin ja heitin noppaa henkeni puolesta Bang! The Dice Gamen parissa (Bang!-korttipelin parempi versio mielestäni). Muut Saamattomat kunnostautuivat myös Sid Meyer's Civilization, Memoir-'44 ja XCOM-lautapelien parissa silloin kun minä valmistelin kulinaarista virkistystä grillin puolella. Mökkicon 2016 oli menestys taas jälleen. Välillä muut Saamattomat ihmettelevät kun en halua osallistua jokaiseen peliin, vaan olen ihan mielelläni vain sivustalla. Näin hetkinä oikaisen mukavaan tuoliin, otan käteeni kylmän juotavan ja tutustun mukaan ottamaani lukemistoon. Minulle MökkiCon on rentoutumista parhaimmasta päästä: saunomista ja uimista, ruaan valmistamista ja syömistä, pelien pelaamista ja rauhoittumista Suomen suvessa. Mitäpä muuta sitä voisikaan toivoa?

Ei, ette pääse sarjakuviani karkuun täälläkään.
Atte T  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti